Dagelijks archief: dinsdag 11 maart 2008

vluchten in schoonheid

de Prerafaëlieten en de Aesthetic Movement in Nederland
Museum Mesdag Den Haag, 13 februari – 18 mei
Gelijktijdig met John Everett Millais is in Museum Mesdag in Den Haag Vluchten in schoonheid te zien. De invloed van de Prerafaëlieten op Nederlandse kunstenaars staat centraal in deze tentoonstelling. Hoewel Nederlandse kunstenaars al vrij snel kennis konden nemen van deze nieuwe Engelse kunststroming via tentoonstellingen in onder andere Frankrijk, duurde het enige tijd voordat de beeldtaal van de Engelse kunstenaars in ons land navolging kreeg.
Vluchten in schoonheid
Matthijs Maris (1839-1917), die in Londen woonde, was één van de eerste Nederlanse schilders die in aanraking kwam met de Prerafëlieten. Ofschoon hij dit zelf vaak ontkende, zijn in zijn werk voorbeelden aan te tonen die onder invloed van de Prerafaëlieten zijn vervaardigd. Hiermee vormt Matthijs Maris een uitzondering binnen de Haagse School. Zijn schilderijen, maar vooral etsen en tekeningen hebben Nederlandse kunstenaars van een latere generatie onder wie Jan Toorop (1858-1928), Antoon Derkinderen (1859-1925), Richard Roland Holst (1868-1938) en Antoon van Welie (1866-1956) beïnvloed. Deze kunstenaars werden eveneens geïnspireerd door de mystieke en poëtische beelden van sprookjesprinsessen en dromerig kijkende vrouwen van hun Engelse collega’s, waarbij zij gebruik maakten van dezelfde literaire bronnen en beeldtaal.
 
De tentoonstelling is in twee delen verdeeld. De meeste nadruk ligt op Matthijs Maris (1839-1917). Het is sinds lange tijd dat een groot aantal tekeningen en schilderijen van deze kunstenaar te zien is in een presentatie. Het tweede deel laat de andere kunstenaars zien die onder invloed van Maris en de Engelse Prerafaëlieten hebben gewerkt. Deze laatste kunstenaars bewogen zich ook op het vlak van de kunstnijverheid, toegespitst op Gemeenschapskunst. In Nederland stond deze richting onder invloed van de Arts and Crafts Movement van William Morris, die op zijn beurt nauwe contacten onderhield met de Prerafaëlieten.
 
Bron: museummesdag.nl