Dagelijks archief: woensdag 22 februari 2006

moeder van alle westerns

gezien: Once Upon a Time in the West (1968)

Vanmiddag heb ik aan een portret geschilderd en vanavond weer eens naar het meesterwerk van Sergio Leone gekeken. Elke keer valt me weer op hoe ijzersterk de fotografie en de belichting in deze film zijn. Onvergetelijk blijven natuurlijk de enorme closeup’s van Harmonica (Charles Bronson) en Frank (Henry Fonda) in supercinemascope. Prachtige koppen en al kijkende naar de film schilderden mijn ogen verder.

Once upon a Time in the West, Harmonica
Harmonica (Charles Bronson)
Once Upon a Time in the West gaat om het “oude westen” t.o.v. de nieuwe tijd. Het oude westen wordt gerepresenteerd door de drie “echte” mannen: Harmonica, Cheyenne en Frank voor wie oude waarden gelden als eer en (bloed)wraak. Zij zijn de vertegenwoordigers van een uitstervend ras, dat wordt verdrongen door de moderne tijd – symbolisch voorgesteld door de de spoorweg die onverbiddelijk hun richting oprukt. De moderne tijd wordt gerepresenteerd door een type compleet tegengesteld aan “de echte man”: een zwakke, kreupele en laffe machtsdenker Morton: de treinbaron, die met kunstmatige nieuwerwetse middelen als geld en techniek de oude waarden en echte mannen verdrijft.
 
JB op filmtotaal.nl
Once upon a Time in the West, Frank
Frank (Henry Fonda)
Henry Fonda

 

Henry Fonda

reacties op Once Upon a Time in the West

russische schilders [ 7 ]

Isaak Iljitsj Levitan (1860-1900)
Levitan werd in 1860 geboren in het kleine stadje Kibarti in de omgeving van Kaunas in Litouwen in een arme joodse familie. Zijn vader was leraar Frans en Duits en later vertaler voor een Frans bouwbedrijf. In 1870 verhuisde het gezin Levitan naar Moskou. In september 1873 werd Levitan aangenomen aan de Moskouse School voor Schilderkunst, Beeldhouwkunst en Architectuur, waar hij les kreeg van Aleksej Savrasov, Vasili Perov en Vasili Polenov.
LevitanToen in 1875 zijn moeder overleed en zijn vader zodanig ziek werd dat hij zijn kinderen niet meer kon onderhouden, kreeg Levitan een beurs van de school om hem de kans te geven op school te blijven. Tijdens zijn studie raakte Levitan bevriend met Konstantin Korovin, Michail Nesterov en Michail Tsjechov, en via deze met zijn broer, de beroemde schrijver Anton Tsjechov. Levitan was vaak te gast bij Tsjechov, en mogelijk was hij verliefd op Tsjechovs zuster, Anna Pavlova Tsjechova. Zijn eerste tentoonstelling was in 1877 en werd positief ontvangen door de pers. In mei 1879 werd de familie Levitan door nieuwe beperkende wetgeving omtrent de permanente verblijfplaats van Joden gedwongen te verhuizen. Onder druk van de bewonderaars van Levitans werk mocht hij echter in de herfst al terugkeren naar Moskou. Vanaf 1880 begon Pavel Tretjakov schilderijen van Levitan te kopen; deze schilderijen zijn nu onderdeel van de collectie van de Tretjakov-Galerij.
Levitan zelfportret
zelfportret
In de tentoonstelling van de Zwervers in 1884 waren ook enkele werken van Levitan. In 1891 werd hij als lid toegelaten tot de Zwervers. Als landschapsschilder pur sang schilderde Levitan nauwelijks stadsgezichten. Op het toppunt van zijn roem werd Levitan in 1897 lid van de Keizerlijke Academie der Schone Kunsten en in 1898 werd hij benoemd tot directeur van zijn oude school.
 
In 1897 werd bij Levitan een ernstige hartkwaal ontdekt. Hij bracht het laatste jaar van zijn leven (1900) door in Goerzoef, in het zomerverblijf van Tsjechov op de Krim. Hij werd begraven op de joodse begraafplaats Dorogomilov, en in augustus 1941 werd hij herbegraven op de begraafplaats van het Novodevitsji klooster in Moskou, vlak bij het grafmonument van Tsjechov.
 
Bron: nl.wikipedia.org

meer Russische schilders