Maandelijks archief: oktober 2006

killer application

Adobe viert tien jaar Macromedia Flash

In 1996 begon ik als digitaal vormgever met Photoshop 2.5 en Illustrator 5, een jaar later als webdesigner met PageMill 2.0 en weer een jaar later als interaction designer met Flash 2.0 Flash was toen nog een klungelig progje maar de resultaten waren al verbluffend. In een statische wereld waarin een animated gif voor de enige beweging zorgde, flitste Flash als een komeet het Internet binnen. Ik weet nog goed hoe diep we in 1997 onder de indruk waren van de website van Gabocorp.

De intro voorspelde een nieuw tijdperk in webdesign en inderdaad brak met de site van Gabocorp het Flashtijdperk aan. Concurrent Adobe lanceerde met LiveMotion in 2001 nog dapper een tegenaanval, maar tegen Flash is weinig opgewassen. Uiteindelijk bleek het een beter idee om Macromedia en zijn felbegeerde killer application maar gewoon over te nemen. Met een prachtige animatie schenkt Adobe aandacht aan het tien jarige bestaan van Flash.

Mijn ervaringen met Flash MX 2004 | Mijn animaties met Flash

decoratief delirium

Lennard Schuurmans is een kunstenaar uit Schiedam

Decoratief delirium met o.a. graffiti, underground comix, tattoos, tribal en soms een knipoogje naar Heinz Edelmann (Yellow Submarine)

Lennard Schuurmans
His drawings populated themselves over the years with influences from all over the globe, and you wonder if his specific clash is a dutch one or that of some alien life form. He now lives in Schiedam, a industrial suburb of Rotterdam, in a high tower without heating but with hidden chambers. Where former owners once grew drugs, he now paints colorful creatures snuffling and hugging themselves on the walls together with his friends. While he claims to be just an artist who loves to draw, you might search for a greater meaning behind his drawings, murals, panels, and objects. Wondering if painting ever died as an art form, or if his lack of intension is an expression of our time.

v-i-a-v-i-a.nl

relithriller

“Wie zal paus Benedictus XVI in Istanboel vermoorden?”
smakeloze relithriller Papa„ya suikast bestseller in Turkije

Over vier weken hoopt paus Benedictus XVI een bezoek te brengen aan Turkije. Er is al een boek geschreven over deze komende gebeurtenis, waarin feiten en verzinsels met elkaar worden verweven in een slap genre bekend onder de naam ‘faction’. Dan Brown is er multi-miljonair mee geworden.

In Aanslag op de paus is een belangrijke rol weggelegd voor het bezoek van Benedictus aan het Patriarchaat van de Orthodoxe Kerk in Istanboel – een bezoek dat ook écht op de pauselijke agenda staat. Benedictus wil de banden met de orthodoxe Kerken nauwer aanhalen.
 
aanslag op de pausKaya probeert aan te kaarten dat Benedictus met zijn komst de Turkse overheid onder druk wil zetten om aan het patriarchaat in Istanboel een oecumenische status te verlenen. De Turkse overheid wil daar niet van weten omdat dit een verregaande autonomie zou beteken. Een van de fundamenten van de Turkse staat is nu net het laïcisme: het onderwerpen van godsdienst aan de overheid. Om die reden houdt Ankara het slot op de deur van het orthodoxe priesterseminarie Chalki in Istanboel, en is het een verplichting dat de patriarch in Istanboel Turks is. In de praktijk betekent dit dat de Grieks-orthodoxe gemeenschap in Turkije bij gebrek aan instroom langzaam maar zeker doodbloedt. Juist omdat deze gemeenschap zo klein is, laten de autoriteiten in Ankara de patriarch met rust. Een gemeenschap die aan gewicht wint, zou wel eens voor problemen kunnen zorgen. En problemen kunnen krijgen.
 
Turkse ultranationalisten protesteren geregeld voor de poorten van het orthodoxe patriarchaat. Voor hen is het een voorpost van het onbetrouwbare Westen, en een spook uit het verleden. De Grieks-orthodoxe kerkleiders droomden hardop om op het puin van het Ottomaanse Rijk een nieuw Byzantium te bouwen. Voor de Turken zou in die opzet alleen maar een onherbergzaam stuk Anatoliëoverblijven. De Turkse ultranationalisten stellen het bezoek van de paus en zijn gevolg dan ook graag voor als het bezoek van missionarissen, die van zins zijn om Anatoliëte kerstenen. Precies dat argument lag aan de basis van twee aanvallen op katholieke priesters, eerder dit jaar aan de Zwarte Zee. In Trabzon werd de Italiaanse priester Andrea Santoro vermoord, in de stad Samsun werd zijn confrater Luis Brunissen gewond bij een aanval met een mes. De motieven voor de aanvallen waren vaag, maar kwamen telkens uit de hoek waar ultranationalisme en islamisme een gevaarlijke cocktail vormen.
 
Bron: katholieknieuwsblad.nl

rorate.com